Vaccinatieweek 24 – 30 april 2019

Reisplannen? Vaccinaties zijn altijd belangrijk, of je nu een exotische reis maakt, een tripje dichterbij boekt of vrienden of familie in het buitenland bezoekt. De Europese Vaccinatieweek vraagt dit jaar in Vlaanderen opnieuw aandacht voor dicht(er)bij-vakanties, met een extra focus op familie- en vriendenbezoek in het buitenland. Want ook op niet zo verre bestemmingen als Turkije, Noord-Afrika of Oost-Europa loop je gezondheidsrisico’s. Bescherm je daarom vóór je vertrek tegen hepatitis A. Met één prikje vooraf ben je al goed beschermd, met twee prikjes zelfs levenslang!

Informeer je voor je vertrek over de nodige vaccinaties. Naargelang de bestemming en de omstandigheden waarin je reist, zijn sommige vaccinaties sterk aanbevolen en andere eventueel verplicht. Trek je de wereld in – voor plezier, studies of werk – dan ga je dus best even na of je goed gevaccineerd bent en of je eventueel extra vaccinaties nodig hebt. Zo vermijd je dat je in het buitenland ziek wordt. Daar komen immers ziektes voor die hier eerder uitzonderlijk zijn. En zo breng je ook geen ziektes als souvenir mee naar huis

 • Mazelen
  Mazelen komt in Vlaanderen niet zo vaak meer voor, maar in landen als Roemenië, Italië en Frankrijk duikt de ziekte nog frequent op. Dat kan gevaarlijk zijn als je niet gevaccineerd bent. Want mazelen kan ernstige complicaties geven, zoals longontsteking of een acute hersenontsteking. Daarom is het belangrijk om voor je vertrekt goed beschermd te zijn. Dit kan doordat je de ziekte als kind hebt doorgemaakt of door je te laten vaccineren. Om door vaccinatie volledig beschermd te zijn, heb je 2 vaccinaties nodig.
 • Hepatitis A
  Trek je naar Turkije,  Noord-Afrika of Oost-Europa, dan bescherm je je best tegen hepatitis A. Als je vóór je reis al minstens één vaccinatie gekregen hebt, is de kans klein dat je tijdens de reis of bij thuiskomst hepatitis A (geelzucht) krijgt. 2 prikjes beschermen je levenslang en besparen je een hoop ellende en zo besmet je ook je omgeving niet wanneer je terug bent. Vaccineren doe je dus zowel voor jezelf als voor je omgeving en de maatschappij.
 • Teken-encefalitis
  Een lang weekend of een weekje erop uit om te gaan wandelen in de natuur of de bergen? Pas dan op voor teken. Teken kunnen niet alleen de ziekte van Lyme veroorzaken (waar geen vaccin tegen bestaat), maar kunnen ook een virus verspreiden dat hersen- en hersenvliesontsteking kan geven, teken-encefalitis (tick borne encephalitis – TBE). Blijf gezond tijdens en na je natuuruitstap door je te laten vaccineren tegen die ziekte. Best krijg je 2 prikjes vóór je vertrekt. Dit volstaat om je te beschermen tegen de ziekte. De vaccinatie kun je dan vervolledigen na de reis met een derde vaccinatie. Na een tocht in de natuur controleer je ook best of er geen teken zich op je huid vastgebeten hebben. Is dat wel het geval, verwijder ze dan zo snel mogelijk met een speciaal pincetje. Teken-encefalitis komt nog niet voor in België, maar wel al in de buurlanden zoals Duitsland.
 • Gele koorts
  Vaccinatie tegen gele koorts wordt enkel gegeven in een erkend vaccinatiecentrum. Download de lijst van erkende centra voor vaccinaties tegen gele koorts in België.